Müsli sušenky i pro nemlíkaře a alergiky na vejce- hrnkové míry
Lze připravovat z jakýchkoli vloček - jak ovesných, tak se nám osvědčily mnohem víc ječné vločky, špaldové aj.
1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hl.mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku kokosu, 150 g másla (nebo nemléčného tuku), 2 lžíce vody (i více, dle potřeby), 2 lžíce medu nebo jiného sladidla (např.rýžový sirup apod.), 1/2-1 lžička jedlé sody.
Máslo rozehřát a nalít do směsi ostatních surovin, dle potřeby přidat vodu nebo med (sirup). Dobře promíchat, lžící nebo rukou dělat malé hromádky na plech, dále od sebe, péct opatrně v horkovzdušné troubě při 50-75 stupních do zlatova. Nechat vychladnout, horké jsou křehké a lámou se. Možno pocákat na povrchu čokoládou, do těsta se může přidat:kousky čokolády, ořechy, semínka, rozinky apod. Chutnají trochu jako karamelové lotusky z obchodu.
Špaldové celozrnné sušenky čokoládové (recept z Biokuchařky H.Zemanové)- i pro nemlíkaře a alergiky na vejce
150 ml oleje, 10 lžic javorového sirupu, 250 g hladké celozrnné špaldové mouky, 1 lžíce vinného kamene (alterantiva prášku do pečiva), 3 i víc lžic kakaa, 100 g hořké čokolády na kousíčky. Vypracovat těsto, tvarovat hrudky nebo placičky, péct hodně opatrně, spíše sušit v troubě, rádo se připaluje. Nechat na plechu vychladnout,m až ztvrdnou. Sušenky jsou křehčí, víc se lámou. Špalda je v poslední době moc oblíbená a móc zdravá alterantiva pšeničné mouky, já špaldovou mouku používám i místo jíšky na zahušťování polévek.
Spekulky (lotusky) - i pro nemlíkaře
350 g hl.mouky (nebo 300 g hladké mouky a 50 g celozrnné špaldové), 250 g hnědého (tj.přírodního) cukru, 250 g rozpuštěného tuku (másla), 1 vejce, 1 kávová lžička koření do perníku, 1/4 lžičky jedlé sody, špetka soli.
Ze surovin zpracovat těsto (já zpracovávám v pekárně na programu Těstoviny-pekárna Kenwood). Dát do sáčku do lednice přesw noc uležet. Pak vždy z kusu studeného těsta udělat váleček, ten nakrájet na kousky a z nich pak omoučněným dnem skleničky na plechu rozmáčknout sušenku. Nebo si vymyslete jiný systém, tak to dělám já, musíte vyzkoušet co vyhovuje vám. Péct velmi patrně do zlátnutí při 150 stupních. Nechat vychladnout. Sušenky jsou tvrdší a netuším, jestli časem změknou jako třeba perníčky, protože se brzo sní...
Kakaové věnečky ze strojku
120 g ořechů, 200 g tuku (másla apod.), 240 g polohr.mouky, 90 g cukru, 40 g kakaa.
Udělat těsto a nechat 1/2 hod.v lednici, pak na srtrojku dělat věnečky a opatrně péct. Obalovat v moučk.cukru.
Kokosové kostky- krásně rumové a nejoblíbenější cukroví u nás
150 g cukru, č lžíce medu, 50 g Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 300 g hladké mouky, trcha mléka,skořice.
Oddělit žloutky od bílků, z bílků ušlehat sníh. Utřít cukr, med, tuk, žloutky, mouku s práškem do pečiva, trochou mléka a skořicí. Přidat sníh z bílků. Upéct. Po upečení se rozkrájí na kostičky a máčí v polevě.
Poleva: 1 máslo + 250 g cukru moučka + 30 g kakaa + kus čokolády na vaření + 10 lžic rumu. Vše rozehřát, poleva nejlépe chytá na kostky, když je chladnější. Kostky obalené v polevě se obalí nakonec v kokosu a nechají ztuhnout.
Kokosky-když zbydou bílky třeba po vyrábění koblížků
4 bílky, 160 g kokosu, 160 g moučk.cukru. Na jeden bílek tak vychází 40 g kokosu a 40 g cukru. Vše hodně dobře a dlouho míchat v míse, pak dělat na plech hromádky a sušit v troubě (nepeče se, jen suší).
Medové trubičky
200 g moučk.cukru, 500 g hl.mouky, 200 g medu, 3 žloutky, na špičku nože jedlé sody, 2 lžíce mléka.
Ze surovin zpracovat těsto, tence vyválet, vykrajovat čtverečky nebo ibdélníčky, které natáčet na kovové trubičky na kremrole. Péct v mírné troubě a plnit máslovým krémem a konce máčet v čokoládě. Lze také tvořit kornoutky-ty se dělají tak, že se vykrájí kolečka a ta se hned po vytažení z trouby stáčí do kornoutku, je to fofr a pálí to, kolečka ntotiž esmi vychladnout, protože pak už ztuhnou.